Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Digi24, că România se află la începutul drumului în privinţa implementării PNRR. Declarația oficialului are loc după ce Comisia Europeană a dat undă verde mai multor măsuri propuse de România pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență şi a schemelor de ajutor de stat așteptate de IMM-uri.
Marcel Boloș a afirmat că statul român se află în etapa în care lansează apeluri de proiecte și că va mai dura până când PNRR va putea fi implementat.
”Suntem, într-un fel la începutul drumului, mai ales în ceea ce priveşte implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru că, într-adevăr, deşi aşteptăm să depunem cererea de rambursare numărul unu a banilor de la Comisia Europeană, totuşi suntem în etapa în care operaţionalizăm structurile PNRR, suntem în etapa în care lansăm ghiduri ale solicitantului pentru trimestrul al II-lea, fiind în discuţie un număr destul de mare de ghiduri ale solicitantului, apeluri de proiecte”, a declarat Marcel Boloş.
Totdată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că partea cea mai complexă a PNRR sunt proiectele de infrastructură.
”Desigur, partea cea mai complicată şi mai complexă a Planului Național de Redresare și Reziliență rămân proiectele de infrastructură, pentru care trebuie să avem o pregătire serioasă, pentru că riscul de blocare în implementare este unul imens şi ştim din experienţa pe care am avut-o de fiecare dată că aceste categorii de proiecte de infrastructură prezintă aceste riscuri, iar noi trebuie să le manageriem în mod corespunzător”, a declarat Marcel Boloş.
De asemenea, Boloş a adăugat că prima cerere de plată, în valoare de 2,9 miliarde de euro, trebuie depusă cât mai curând. Din această sumă totală, peste 2 miliarde de euro sunt bani nerambursabili.
”Noi trebuie să depunem cât mai curând posibil cererea de plată, însă suntem condiționați de trei mari lucruri. Pe de-o parte, trebuie să ne validăm cu Comisia Europeană acele restanţe pe care le avem de la sfârşitul anului trecut, dar aş putea să spun că este o sarcină pe care Guvernul României a îndeplinit-o, dar pentru care validarea finală vine din partea Comisiei Europene”, a declarat Marcel Boloş.
În perioada 10-12 mai 2022, delegaţia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel Boloş, a purtat la Bruxelles discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Întâlnirea a avut loc cu scopul validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate.